Aardappelveredelingsbedrijf Aardevo uit Nagele is een joint venture van KWS en J.R. Simplot, twee giganten uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Aardevo wil door middel van hybride veredeling nieuwe aardappelrassen creëren die de uitdagingen van de toekomst aankunnen.

De veredelingstechnologie waar Aardevo mee werkt wordt al gebruikt voor andere gewassen, maar nog niet voor aardappelen. Er wordt bij hybride veredeling gebruik gemaakt van aardappelen met twee in plaats van vier sets chromosomen. Met deze manier van veredelen kunnen er sneller en gerichter nieuwe rassen gecreëerd worden. Een nieuw ras kan naast een hogere opbrengst of verbeterde kwaliteit van het product ook meer resistent zijn tegen belangrijke ziekten en plagen zoals bijvoorbeeld fytoftora. Hierdoor hoeven er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden bij het telen. Daarnaast kan hybride veredeling ook leiden tot duurzamere resistentie, waardoor de schimmel de resistentie minder snel doorbreekt.

Aardevo richt zich op dit moment allereerst op de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen voor de friet en chips markt. Met hybride veredeling kunnen zij deze markten sneller en beter bedienen met een voor deze toepassingen optimaal product. In een later stadium wil Aardevo zich eventueel ook op nieuwe aardappelrassen voor andere markten dan friet en chips richten.

Naast het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe rassen pootaardappelen wil Aardevo in de toekomst ook botanisch aardappelzaad, oftewel True Potato Seed, produceren. Het zaad kan als uitgangsproduct efficiënter wereldwijd geëxporteerd worden.  ‘Slechts 30 gram aardappelzaad vervangt 2500 kilo aan pootaardappelen’, aldus Aardevo.

Vanuit Nagele richten ze zich op Europa, daarnaast richten ze zich ook op Noord-Amerika. Dit doet Aardevo vanuit Boise (Idaho), waar een deel van het team werkzaam is, omdat naast logistieke redenen de verbinding met de markt vanuit Boise beter is dan vanuit Nagele. Daarnaast heeft Aardevo ook een aantal proeven in Frankrijk lopen die worden uitgevoerd door een team van KWS.

Vestiging in Flevoland
Aardevo is gevestigd in het pand van KWS Benelux in Nagele. Voor Aardevo was de keuze voor Nagele vanzelfsprekend, aangezien het grootste gedeelte van het programma al vanaf deze locatie werd uitgevoerd. ‘Als je aan aardappelveredeling wilt werken en serieus in een infrastructuur ingebed wil zitten dan is er eigenlijk geen andere keus dan Nederland’, aldus Paul van den Wijngaard, managing director van Aardevo. Volgens van den Wijngaard is in Flevoland, specifiek in de Noordoostpolder, ‘het voordeel dat men weet wat de eisen rondom pootgoed zijn en ze gewend zijn om aan deze eisen te voldoen’. Daarnaast zegt hij: ‘Het geeft een extra dimensie om iets zo nieuws en innovatiefs uit te voeren op zo’n klassiek Nederlandse plek waar al sinds het ontstaan van de polder aan aardappelen gewerkt wordt.’

Van den Wijngaard denkt dat de provincie Flevoland voor diverse soorten bedrijven een goede plek kan zijn: ‘Als je als buitenlands bedrijf hierheen wil komen, denk ik dat Flevoland een heel goed aanbod heeft.’ Als voordelen om je als bedrijf in Flevoland te vestigen noemt hij o.a. de goede bereikbaarheid en betaalbaarheid. Hij geeft aan dat een bedrijf volgens hem wel goed moet overwegen waar in Flevoland voor hen de juiste locatie is, aan de hand van de branche, medewerkers en specifieke eisen van het bedrijf.

Kijk voor meer informatie op de website van Aardevo.

Terug