Vandaag hebben de American Chamber of Commerce in the Netherlands (AmCham), de ambassade van de Verenigde Staten en Horizon Flevoland samen een bijzonder online evenement neergezet. Een selecte groep internationale ondernemers, gevestigd in Flevoland, gingen tijdens een online ronde tafel het gesprek aan met ambassadeur Pete Hoekstra en program director bij AmCham Elke Roelant. Met deze ronde tafel heeft Horizon Flevoland bedrijven in Flevoland met Amerikaanse connecties met elkaar verbonden om raakvlakken te vinden en het onderlinge netwerk te versterken.

Amerika, een van de grootste handelspartners van Flevoland
De Verenigde Staten zijn een van de grootste handelspartners van Nederland. Er zijn meer dan 3000 Amerikaanse bedrijven met een Nederlandse vestiging en meer dan 1500 Nederlandse bedrijven met een Amerikaanse vestiging. In Flevoland zijn er tientallen ondernemingen met een Amerikaans moederbedrijf en hebben veel bedrijven een goede relatie en samenwerking met de Verenigde Staten. Drie jaar geleden bedroeg de export van Flevoland naar de Verenigde Staten bijna €100 miljoen (CBS, 2017). ‘Nederland is de vierde grootste bron voor Foreign Direct Investments in de Verenigde Staten, verantwoordelijk voor circa 850.000 banen’, aldus ambassadeur Hoekstra. Elke Roelant gaf aan dat ‘circa 1,5 miljoen banen in Nederland (direct en indirect) worden ondersteund door Foreign Direct Investment en dat Amerikaanse bedrijven hierin het grootste aandeel hebben. Buitenlandse bedrijven genereren in de Nederlandse economie 18% van de added value, en zijn verantwoordelijk voor 30% van alle private R&D.’

De ’trading hub’ is de grootste kracht van Nederland
De hamvraag tijdens het gesprek was: Wanneer gaan de grenzen weer open voor mensen en goederen?Het vrij bewegen van mensen en goederen is cruciaal voor een bedrijf met sterke Amerikaanse samenwerkingen. Ambassadeur Hoekstra liet weten dat de Verenigde Staten ‘open for business’ zijn, maar dat het iets moeilijker dan normaal loopt. Daarnaast benadrukte hij dat Amerika de Europese Unie als hun belangrijkste handelspartner ziet en dat volgens hem de grootste kracht van Nederland hun handelscentrum is.

Horizon Flevoland
Horizon Flevoland is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland. Horizon Flevoland helpt o.a. Flevolandse ondernemers om hun internationale ambities in kaart te brengen en te focussen op de kansen die voor hen het meest interessant. Horizon Flevoland heeft een groot netwerk in binnen- en buitenland die zij graag voor Flevolandse ondernemers openstellen.

Terug