Waterman Onions in Emmeloord gaat een innovatieve samenwerking aan met het eveneens Emmeloordse Tolsma Grisnich. Ze willen het restafval van uien gebruiken om circulaire pallets mee te maken.

Waterman Onions maakt per week gebruik van circa 2000 pallets, die samen met de partijen uien verkocht worden. 90% van deze pallets komt nooit meer terug en gaat de zeecontainer in. Hieruit ontstond het idee om te onderzoeken of zij de uienvellen en het loof kunnen gebruiken om pallets van te maken.

Samen met Tolsma Grisnich gaan ze verder experimenten. Het streven is om drie soorten pallets te maken: recyclebaar, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. Ze zijn nog op zoek naar een partner die een bindmiddel kan leveren om de vezels in het product te verbinden waardoor het product sterker wordt. Het doel is om uiteindelijk op eigen locatie een productielijn op te zetten waarmee ze hun eigen pallets kunnen produceren.

Project reststromen Flevo Campus
Horizon Flevoland is in opdracht van de Flevo Campus samen met Aeres Hogeschool en de Wageningen University & Research (WUR) een onderzoek gestart naar interessante businesscases met betrekking tot het verwaarden van reststromen zoals uienschillen, loof en groenten.

Innovatieve Flevolandse ondernemers kunnen ook met behulp van de Flevo Campus voucher gebruik maken van de onderzoekscapaciteit van Aeres Hogeschool, de WUR en TU Delft om een kennisvraag te laten beantwoorden. Deze kennisvraag moet gerelateerd zijn aan voedsel (-productie, verwerking, distributie, consumptie of verwaarding van reststromen).

Wil je hier meer over weten, heb je zelf een goed idee op het gebied van het verwaarden van reststromen of heb je interesse in de Flevo Campus voucher? Neem dan contact op met Karin Senf, via karin@horizonflevoland.nl

Terug