Corona, een saaie Kerst, een kelderende economie, een voortdurende lockdown, Brexit, Trump, weer geen Elfstedentocht en korte dagen die maar langzaam willen lengen. Het is niet moeilijk om jezelf bij de start van 2021 de put in te laten Twitteren. Thuis heb ik een roedel pubers die geplaagd door digitaal onderwijs en gebrek aan sociale contacten ook niet altijd het zonnetje in huis zijn.

Laatst verzuchtte de jongste dochter, terwijl ze mij moedeloos aankeek pap, wat ben jij toch eigenlijk nutteloos…”. Op dat soort momenten heb je twee keuzes: of je wordt enorm boos en je geeft het op; of je telt tot tien en je barst in lachen uit. Ik koos maar voor het laatste.

Ik weet natuurlijk niet hoe het jou vergaat, maar bij mij thuis is iedereen nog gezond. We hebben een dak boven ons hoofd en elke avond een bord warm eten. De kinderen hebben in ieder geval nog iets van school en er is wifi uitgevonden (bedenk je eens een periode als deze zonder internet…). Kerst was eigenlijk niet eens zo anders als andere jaren, alleen met minder mensen.

We krijgen dit voorjaar een vaccin tegen corona. Hoewel het ongetwijfeld allemaal sneller of meer had gekund, is het natuurlijk wel een huzarenstukje dat we binnen een jaar ├╝berhaupt een vaccin hebben. Bij de Spaanse griep in 1918 raakte nog een derde van de wereldbevolking besmet…

Natuurlijk, de gevolgen voor de economie zijn enorm. We gaan een periode van faillissementen en ontslagen tegemoet. Met veel persoonlijk en zakelijk leed. Door de gevolgen van corona is de wereldwijde vraag hard gedaald, en daar gaan we nog jaren de wrange vruchten van plukken.

Maar ook hier geldt: Flevoland is goed gepositioneerd om sterk uit deze crisis te komen. We hebben veel mooie bedrijven met slimme ondernemers, die op dit moment hard werken aan een nieuw verdienmodel. Deze crisis kan ook een harde reset zijn om zaken nu eens anders te gaan doen, met als uitgangspunt duurzame economische groei.

Deze periode zet alles op zijn kop. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor nieuwe producten en diensten. Wat vroeger nog niet kon, kan nu misschien wel. Ik weet zeker dat we over 10 jaar achterom kijken en zien dat veel nieuwe ontwikkelingen hun oorsprong vonden tijdens corona.

We zullen ons een weg uit deze crisis moeten innoveren en internationaliseren. En op beide thema’s doen we het in Flevoland goed. Veel high tech maakbedrijven zijn constant op zoek naar vernieuwing. Vanuit Horizon jagen we dat aan met kennis en geld. We zijn begin 2020 -net op tijd- een programma gestart om bedrijven te helpen met exporteren. De belangstelling is groot en dit bewijst dat innovatieve bedrijven in Flevoland de wereld als hun markt zien. Tenslotte heeft Horizon ook nog eens de fondsen om in bedrijven te investeren, waar anderen het risico niet willen of kunnen lopen.

Ik weet zeker: achter de wolken schijnt de zon. En als het stortregent, dan moet je even tot tien tellen.

Terug