Ik heb twee rechterhanden, of in ieder geval één. Als er thuis wat gerepareerd moet worden, variërend van een kinderfiets tot het lekkende dak van het kippenhok, dan kan ik dat prima. Toegegeven, ik heb er niet altijd zin in en het gaat zeker niet meteen in één keer goed. Het kost me ook veel meer tijd dan een doorgewinterde klusser, maar uiteindelijk zit de ketting er weer op en kunnen de kippen weer beschut rondscharrelen.

Dit leidt achteraf regelmatig tot verbaasde gezinsleden (“Is het gemaakt? Heeft papa dat gedaan? Niet! En het werkt ook echt?”) maar aan hun lieftallige hoon en spot ben ik inmiddels gewend geraakt. Vooral als ik met elektra aan de gang ga, staat het voltallige gezin verkneukelend van voorpret te kijken totdat ik een optater krijg. Maar al doende leert men. Dus ik kan steeds beter het geduld opbrengen om éérst een stop eruit te draaien vóórdat ik een kapotte fitting ga vervangen.

99 van de 100 zaken waar ik in mijn dagelijkse werk (klussen bij Horizon) een besluit over moet nemen, is een vorm van improviseren. Dat doe ik door te vertrouwen op mijn ervaring in combinatie met mijn gezonde boerenverstand en dat van mijn goede collega’s. Ook afgelopen jaar was weer een jaar van zoeken, uitproberen, hoofd stoten, helm op, stapje terug, stapje opzij, en dan weer verder.

Hoe vaak heb ik het afgelopen jaar mijn hoofd gestoten? Ik denk vaak. En hoeveel echte blunders heb ik gemaakt? Ik hoop een stuk minder. En door steeds foutjes te maken, leer ik, bouw ik weer meer ervaring op en maak ik steeds minder blunders. Want hoewel we allemaal wel snappen dat foutjes maken erbij hoort, willen we liever geen kapitale fouten maken. Toch heb ik 100 keer liever dat we iets proberen dat niet lukt, dan dat we niks doen uit angst om fouten te maken en afgerekend te worden.

Fouten maken is niet leuk. Ik doe ook liever alles in één keer goed. En wat voor jezelf geldt, is natuurlijk ook waar voor de rest. We wijzen altijd graag naar een ander als die iets verkeerd doet. Maar onderzoek laat zien dat perfect handelen simpelweg onmogelijk is, zeker in de complexe wereld waarin we nu leven. En onze wereld wordt niet alleen steeds ingewikkelder, maar ook steeds gepolariseerder: voor of tegen, goed of fout, links of rechts, wij tegen zij, afrekencultuur… Het verdienmodel van Twitter in een notendop.

Afgelopen jaar is veel niet goed gegaan, ook bij mij. Maar er is ook heel veel wel goed gegaan. Ondanks alle corona-ellende heeft Horizon weer enorme stappen gemaakt, hebben we veel ondernemers in Flevoland kunnen helpen en is Flevoland weer een stukje aantrekkelijker geworden om in te wonen en te werken. En is dat allemaal vanzelf gegaan? Welnee, het was een jaar vol met foutjes. We struikelen elke dag een beetje, maar zolang we maar de goede kant op struikelen, ben ik dik tevreden. Fijne feestdagen!

Terug