De Flevo Campus organiseerde vorige week een bijeenkomst over de Toko van de Toekomst. Deelnemers waren de Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Universiteit van Wageningen, AHK Reinwardt Academie, Horizon Flevoland, retail-deskundigen, food innovators, groentezadenspecialist, chefs, ondernemers,  een teler, een kunstenaar en een groothandel.

Centraal stonden vragen en beelden die de deelnemers hadden bij de Toko van de Toekomst. Deze vragen en beelden vormen een basis voor verder onderzoek door de Flevo Campus en een fysieke plek voor de Toko van de Toekomst tijdens de World Expo Floriade in 2022.

Onderzoeksdirecteur Lenno Munnikens nam de deelnemers mee in een historische vogelvlucht naar de eerste toko’s in Nederland, de oorsprong van het pindakoekje en de foodinnovatie ‘bamibal’.

Wat kunnen we leren van innovaties uit het verleden op verschillende thema’s die in de toekomst een rol gaan spelen? Zoals bijvoorbeeld groente, eiwittransitie en gezondheid.

De toko kent een schat aan eiwit vervangende producten; denk aan tofu en tempeh. De grote vraag is dan ook; hoe kan de toko bijdragen in die transitie? Internationale gerechten kennen ook hun oorsprong in tradities; zeker als het gaat om het bevorderen van de gezondheid. Kunnen deze tradities ons handvatten geven voor een gezonder leven? De toko’s zijn meesters in het aanbieden allerlei smaakmakers; een grote diversiteit aan kruiden en sauzen en vormen daarmee een antwoord op het lekker maken van groenten om de aanbevolen 250 gram te halen.

De derde generatie staat aan het roer, met de authentieke recepturen, waarden en technieken van hun (voor-)ouders in hun broekzak kijken ze naar de huidige wereld waarin snelheid en efficiëntie de hoofdrol spelen. Welke rol heeft de derde generatie in het voedsellandschap van vandaag? Hoe brengen ze de authentieke waarden en technieken en huidige tijdsgeest bij elkaar?Hoe verder we in deze thema’s duiken, des te nieuwsgieriger we worden.

Wil jij meedoen of heb je vragen? Neem dan contact op met Femke Mosch; projectleider Horizon Flevoland voor de Flevo Campus, via 06-27890303 of femke@horizonflevoland.nl

Terug