Wageningen Food & Biobased research onderzoekt of bittere groente effect heeft op suikerhuishouding  

Deelnemers gezocht voor studie naar werking sopropo   

Er is een nieuwe fase aangebroken in het wetenschappelijk onderzoek naar sopropo, ook wel bittergourd, karela of bittermeloen genoemd. Wageningen Food & Biobased research is op zoek naar proefpersonen met een licht verhoogde suikerspiegel of met een (milde) ongevoeligheid voor insuline. Zij worden gevraagd om soproposupplementen te slikken, waardoor getoetst kan worden of de stof een gunstig effect heeft op de suikerhuishouding.   

Sopropo is in Nederland een nog vrij onbekende komkommersoort, maar in de Aziatische en Caribische gebieden wordt deze al wel veel gegeten. De vrucht staat vooral bekend om zijn wrattig ogende schil en bittere smaak. De groente wordt met verschillende  gezondheidseffecten geassocieerd, maar veel van deze claims zijn erg slecht onderzocht. Dit onderzoek richt zich op de werking van de sopropo op de verbetering van de suikerhuishouding.   

Wanneer kom je in aanmerking?   

Het onderzoek wordt uitgevoerd van halverwege september tot en met december 2019 op de universiteit in Wageningen (Helix). De totale duur van de studie is 13 weken. Mensen komen in aanmerking wanneer zij tussen de 50 en 75 jaar oud zijn, een BMI hebben boven de 25 kg/m2, een verminderde tolerantie voor suiker heeft (dit wordt getest in het geschiktheidsonderzoek), geen last hebben van de maag, darmen, lever of nieren of hieraan geopereerd zijn, geen medicijnen gebruiken die de studieresultaten kunnen beïnvloeden (zoals medicijnen die een effect hebben op bloedsuiker).   

Geïnteresseerden worden gevraagd om naar de universiteit te komen voor een informatiebijeenkomst waar zij uitleg krijgen over het onderzoek. Daarnaast wordt een geschiktheidsonderzoek uitgevoerd, bestaande uit een korte vragenlijst, het meten van de lengte en het gewicht en beoordeling van de bloedvaten. Mensen die geschikt zijn, krijgen een week later een tweede geschiktheidsonderzoek.      
     
Bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek   

Bij deelname aan het onderzoek slikken deelnemers gedurende 8 weken op 3 momenten per dag supplementen. Deelnemers aan het onderzoek krijgen een vergoeding van € 450. ‘U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.’   

Interesse, meer informatie of aanmelden? Lees dan de informatie op de website van  Wageningen Food & Biobased Research: https://www.wur.nl/nl/artikel/PERSONstudie1.htm  of neem contact op met het onderzoeksteam via: smaakonderzoek@wur.nl of 0317484034.    

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de werking van sopropo in opdracht van Green Health Solutions. Green Health Solutions is een project van Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland. Karin Senf, senior projectleider, is hiervoor de verantwoordelijke persoon. Zij is bereikbaar via 06-20209613.

Terug