Chirurgen van het Erasmus MC hebben als eersten ter wereld een longtumor verwijderd met hulp van augmented reality. Die techniek maakt het mogelijk om tijdens een robot-geassisteerde operatie virtuele beelden van de tumor, bloedvaten en luchtwegen over de long te projecteren.

De augmented reality longkankeroperatie in het Erasmus MC werd uitgevoerd dankzij een samenwerking met de bedrijven MedicalVR en Orsi Innotech (in partnerschap met NVIDIA). Toepassing van augmented reality was mogelijk dankzij een recent project waarin hartlongchirurg in opleiding dr. Amir Sadeghi patiëntspecifieke virtuele en vervormbare longmodellen ontwikkelde, in samenwerking met MedicalVR. (Bron: Amazing Erasmus MC)

Het innovatieve bedrijf ontving eerder al financiering vanuit de fondsen van Horizon Flevoland om de technologie verder te verbeteren, medisch te certificeren en uit te rollen. ‘MedicalVR technologie toont patiënt specifieke CT-scans als 3D-modellen voor en tijdens operaties. Met behulp van MedicalVR’s AI modellen krijgen CT-scans kleur en kunnen chirurgen in 3D operaties voorbereiden en uitvoeren’, aldus Chris Hordijk, oprichter van MedicalVR. ‘Dit leidt tot betere chirurgische uitkomsten voor patiënten, betere gezondheidszorg en het maakt het mogelijk om kosten te besparen bij ziekenhuizen’.

‘Door de toepassing van deze techniek neemt uiteindelijk de levenskwaliteit van de patient significant toe omdat er o.a. minder weefsel verwijderd hoeft te worden. Wij zijn trots dat wij met onze fondsen een bijdrage hebben kunnen leveren aan zo’n grote innovatie met een wereldwijd impact’, aldus investment manager Inge Verschuur.

Terug