Helft van Flevolandse mkb-ers wordt zwaar tot heel zwaar geraakt door de coronacrisis

De helft van de bijna 200 gesproken mkb-bedrijven denkt zwaar tot heel zwaar geraakt te worden door de gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek dat Horizon Flevoland de afgelopen week heeft verricht naar de eerste directe gevolgen van de crisis bij Flevolandse mkb-ondernemingen. Nog eens 30% denkt dat de crisis hen ‘een beetje’ gaat raken.

In de afgelopen weken kwam er veel op de ondernemers af; werk moest noodgedwongen aangepast of stopgezet worden en de rijksoverheid kwam met een ingrijpend pakket aan maatregelen. Om te achterhalen wat de directe impact hiervan is op het Flevolandse bedrijfsleven, is de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland op 17 maart gestart met een diepgaande telefonische enquete. Naast de verwachte impact heeft Horizon Flevoland ook de behoefte bij de ondernemers in kaart gebracht. Horizon heeft zich daarbij uitsluitend gericht op innovatieve mkb-ers die groeiambities hebben. Retail, toerisme en zzp-ers zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Wat vooral opviel was dat alle ondernemers zonder uitzondering graag hun verhaal wilden delen, aldus Marco Smit, directeur van Horizon. Ze waardeerden het enorm dat we persoonlijk belden en de tijd namen om met ze in gesprek te gaan. Het is zo’n onzekere tijd en je weet niet wat er op je af komt. Als ondernemer kun je dan het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat en dat is niet nodig, want organisaties als Horizon staan klaar om de ondernemers waar mogelijk te helpen. Wat verder opviel is dat elke ondernemer een uniek verhaal heeft en dat ze in deze periode zeer moeilijke beslissingen moeten nemen, zoals het ontslaan van personeel.

Bij de start van het onderzoek werden er door Den Haag drie forse steunmaatregelen aangekondigd: de Arbeidstijdverkorting, Belastinguitstel en een Borgstellingsregeling. Van de gebelde ondernemers die geraakt worden door de crisis heeft 60% aangegeven gebruik te maken van één van deze regelingen, waarvan maar liefst 80% gebruik gaat maken van de Arbeidstijdverkorting. De helft van de ondernemers geeft aan dat dit voor de korte termijn voldoende is om de problemen op te lossen. Een derde van de ondervraagde ondernemers heeft aangegeven het nog ongeveer twee tot drie maanden te kunnen uithouden, een kwart heeft nog reserves voor een half jaar en een derde heeft nog genoeg vet op de botten voor een jaar.

Op de vraag waar de geraakte ondernemers het meeste behoefte aan hebben, staat het verkrijgen van duidelijkheid over overheidsregelingen met stip op nummer één. Ondernemers maken zich zorgen over de uitvoeringscapaciteit van de overheid en de ondernemers die het water aan de lippen staat zijn ook bang dat de regelingen voor hen te laat komen. Op gedeelde nummer twee staat de behoefte aan overbruggingskrediet; cash is nu kingaldus één van de ondernemers. Daarnaast zijn mkb-ers op zoek naar netwerk, in de breedste zin van het woord. Ze zoeken bijvoorbeeld contact met hun leveranciers en klanten om te peilen hoe het met hen gaat. Maar ze zoeken ook nieuwe contacten, die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het omvormen van hun business óf om juiste andere ondernemers te helpen. Er zijn in Flevoland tal van dit soort mooie initiatieven te noemen, zoals bijvoorbeeld een supermarkt in Lelystad die horeca personeel inzet.

Ondanks alle onzekerheid over het verloop zijn de ondernemers nog redelijk positief gestemd en zien deze crisis als iets tijdelijks. Er is over het algemeen ruim vertrouwen in de overheid en in de toekomst.

Terug