‘Een broedplaats voor innovatie’

Van een perfect passende steunzool uit de 3D-printer, tot een innovatieve toiletreiniger en robot om efficiënt pakketjes te stapelen. De Smart Innovation Hub in Almere is een broedplaats voor innovatie. Dat bleek woensdag 9 maart tijdens de POC Party XL van Horizon Flevoland. ‘Dit is dé plek waar innovaties tot wasdom komen’, zei investment manager Inge Verschuur van Horizon Flevoland.

T-Soles: innovatieve steunzool
De POC-bedrijven T-Soles, TranZero en Viroteq gaven inspirerende presentaties over hun innovatieve producten. Met een speciale scan van de voet in de schoen (waarop alle botjes, spieren en pezen in 3D zichtbaar zijn) maakt T-Soles uit Almere een ondersteunende zool. ‘Deze zool komt terwijl je wacht uit een 3D printer’, legde Caroline van Heijkamp uit. Van hardloopschoen tot pump: de zool past perfect onder iedere voet en in iedere schoen.

T-Soles is het eerste bedrijf dat drie jaar geleden financiering ontving vanuit het POC Fonds en kon onlangs het eindresultaat laten zien op een vakbeurs in de Verenigde Staten. ‘Ontwikkelingsmaatschappij Horizon voelt echt als een partner. Ze staan naast je, denken mee en geven ons de kans om dit te doen. En ze willen dat je succesvol wordt’, zegt Caroline.

BubbleFlush: razendsnel toiletten reinigen
De BubbleFlush van TranZero uit Creil blaast met hoge waterdruk en temperatuur de vervuiling in een minuut uit de wc. Dennis Luiten en Jeroen de Rond demonstreerden het eerste prototype tijdens de POC Party XL. Toiletten worden tot nu toe vooral met chemische middelen gereinigd en daarmee spoelen we jaarlijks maar liefst 45.000 kilo CO2 door de wc.

‘Ons product was eigenlijk bedoeld voor particulieren, maar Horizon hielp ons met de positionering van ons product in de markt’, aldus Dennis Luiten. ‘Uiteindelijk haakte een groot schoonmaakbedrijf aan en hebben we inmiddels al 1.650 apparaten verkocht. We moeten dus snel gaan produceren.’

Viroteq: snel en efficiënt pakketten stapelen
Pakketten en objecten van verschillende formaten efficiënt stapelen? Dankzij de POC-financiering kan het bedrijf een prototype robot ontwikkelen die binnen 1 seconde berekent waar en hoe het pakketje geplaatst moet worden op de pallet. ‘We zijn de hele dag bezig met Tetris spelen, alleen op iets andere schaal dan vroeger op onze Gameboy’, vertelt Evert van Galen lachend.

‘Het stapelen van pakketten is ergonomisch zwaar. De robot stapelt efficiënter waardoor we minder CO2 uitstoten. Belangrijk, want jaarlijks bestellen we met elkaar zo’n 780 miljoen pakketjes. Elke groeistap is een nieuwe uitdaging, via Horizon komen we in contact met de juiste mensen.’

Krachten bundelen
De POC Party XL was bedoeld om te inspireren, kennis uit te wisselen en te netwerken. Flevolandse ondernemers konden met elkaar en met de gemeente Almere en provincie Flevoland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek.

Thomas Mensink en Sjoerd Mol presenteerden met een interactieve quiz hun boek Startup Funding, waarin ze ondernemers op weg helpen met het aanvragen van financiering. Thomas: ‘Vroeg of laat heb je als ondernemer investeerders nodig. Wij helpen je met ons boek op weg, net als deze hub. Een mooi georganiseerde plek waar je als ondernemer goed in beeld bent bij investeerders. Krachten bundelen is heel belangrijk.’

 

Over het POC Fonds
Het TMI Proof of Concept (POC) Fonds wordt beheerd door Horizon Flevoland en verstrekt financiering aan innovatieve MKB-bedrijven met groeiambities, die willen investeren in de ontwikkeling van innovatieve technologieën, producten of diensten en zich in de zogenaamde proof-of-concept fase bevinden. Er is € 13,3 miljoen beschikbaar gesteld door een programma vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie, de provincie Flevoland en de Rijksoverheid. Voor meer informatie over het fonds: horizonflevoland.nl/tmi-proof-of-concept-fonds-flevoland-poc-fonds

Terug