Gelukkig Chinees Nieuwjaar! Vandaag begint in China het nieuwe jaar, het jaar van de os. Er wordt gezegd dat 2021, als het jaar van de Metaal Os, het jaar van hoop en wederopbouw gaat worden. Met dit in gedachten hebben wij aan Eric Hanson, projectmanager International Trade bij Horizon Flevoland, een paar vragen gesteld over de handelsrelatie en samenwerking tussen China en Flevoland.

Eric, wordt er veel geëxporteerd vanuit Flevoland naar China?
De exacte cijfers van vorig jaar hebben wij nog niet, maar je ziet wel dat de goederenflow steeds meer tweerichtingsverkeer wordt. China wordt nog als een land in opmars gezien en bedrijven hebben hier steeds meer interesse in. In 2019 is er, ten opzichte van 2018, bijna 12% meer geëxporteerd vanuit Nederland naar China en de verwachting is dat deze groei de aankomende jaren aan zal houden.

Wat is de reden voor deze groei in export?
China is in trek bij Flevolandse bedrijven, zij zien dat er winst te halen is en dat er in China steeds meer gekeken wordt naar hele keten oplossingen.

Vanuit welke sectoren wordt er het meest geëxporteerd naar China?
Landbouwgoederen en machines zijn de belangrijkste Flevolandse producten voor China. Je kunt hierbij zowel aan melkpoeders als aardappelrooiers denken. Er zijn ook een aantal Flevolandse bedrijven met eigen vestigingen in China, om de markt daar nog beter te kunnen bedienen. Daarnaast zie je dat er steeds meer MKB-bedrijven zijn die zich op China richten en creatieve of innovatieve producten aanbieden die anders (nog) niet op de Chinese markt beschikbaar zijn.

Heeft corona voor problemen gezorgd in de export naar China?
Een jaar geleden was de situatie dramatisch, maar volgens de laatste cijfers is de meeste handel, voor bestaande handelsrelaties, inmiddels weer op peil. Het is wel veel moeilijker geworden om contact te maken met nieuwe partners. Horizon Flevoland kan hier een helpende hand in bieden, bijvoorbeeld door ondernemers voor te stellen aan ondernemers die al actief zijn in China of hen te koppelen aan connecties in China die kunnen helpen bij het vinden van partners.

Welk advies heb jij voor Flevolandse ondernemers met de ambitie om naar China te exporteren?
Mijn advies is om advies te zoeken. Dit geldt voor bijna alle markten die je overweegt te veroveren, maar het is zeker waar voor China. Je moet je ervan bewust zijn dat de fiscale en legale structuur heel anders is voor bedrijven die in China opereren. Daarnaast wordt er op een andere manier gehandeld dan in Nederland en de andere nabijgelegen landen.

Gelukkig is er vanuit het bedrijfsleven, de overheid veel ondersteuning beschikbaar om ondernemers de weg te wijzen en partnerships op te zetten tussen Nederlandse bedrijven die samen op kunnen trekken in China (en natuurlijk veel andere markten). Wij helpen ondernemers hier graag bij en stellen hen graag voor aan experts in ons eigen netwerk.

Waar moeten ondernemers rekening mee houden bij exporteren naar China?
China beweegt snel, dus ga de uitdaging niet aan als je er niet klaar voor bent. Er zijn veel structurele verschillen. Zo kunnen betalingen moelijker zijn en moeten jouw documenten soms aan (voor ons) vreemde eisen voldoen.

Uiteindelijk is exporteren naar China net als exporteren naar alle andere landen: het draait vooral om mensen. Het is zinvol om tijd te investeren in het opbouwen van jouw zakelijke relaties, zodat jouw partners bereid zijn om je te helpen, of om een beurs te bezoeken. Een van de belangrijkste tips is het bestuderen van de do’s en don ’t’s van het zakendoen in China. Ik heb weleens een Chinese klant uitgenodigd om tijdens een grote beurs samen met mij en een collega te dineren in Parijs. Ik bestelde een kaasplank vol met lekkere kleverige, stinkende kaasjes. Maar in China eten ze over het algemeen weinig zuivel. De vrouw van onze klant moest opstaan en van de tafel rennen, omdat ze het zo walgelijk vond. Ik had de hele situatie makkelijk kunnen voorkomen door mij aan mijn eigen advies te houden. Het is gelukkig wel goed gekomen: ik zag dezelfde klant een paar maanden later weer in Guanghzou en kreeg een grote kom schildpadsoep geserveerd, wat een vergelijkbare reactie in mij opriep. We konden daar allemaal hartelijk om lachen. De moraal van dit verhaal? Zoek de verbinding op met je partners en dan komt de rest wel goed.

Wat gaat Horizon dit jaar doen om het gebied van export naar China vanuit Flevoland?
Horizon Flevoland is partner van het landelijk netwerk Trade and Innovate NL dat medeverantwoordelijk is voor het organiseren van de China Business Week, een evenement om ondernemers bewust te maken van kansen in specifieke sectoren.  Wij werken ook mee aan een aantal evenementen met als doel om startende ondernemers beter op de Chinese markt voor te bereiden. Horizon is ook partner van PotatoEurope, een internationale evenement dat op 1 en 2 september plaatsvindt in Lelystad, waar wij samen met andere partners lokale ondernemers zullen matchen met internationale handelspartners (o.a. uit China).

Wil je meer weten over exporteren naar China of andere landen? Hier vind je meer informatie over hoe wij jou kunnen helpen met jouw internationale ambities.

Terug