Vandaag is het de dag van de directeur, het perfecte moment om Marco Smit als directeur van Horizon FlevolandĀ een paar vragen te stellen.

Marco, heb jij altijd al de ambitie gehad om directeur te worden?
Zeker niet. Ik wilde vroeger altijd archeoloog worden, maar die ambitie is ergens halverwege de middelbare school gesneuveld. Daarna wilde ik vooral wat van de wereld zien en ergens heel goed in worden. Eigenlijk is directeur-zijn daar een toevallig gevolg van geworden.

Wanneer is een directeur volgens jou een goede directeur?
Als hij het vertrouwen heeft van de collega’s, als hij moeilijke beslissingen durft te nemen en als hij de organisatie beter maakt. Een goede directeur moet eigenlijk heel flexibel zijn: elke situatie vraagt weer wat anders, elke collega is anders, en elke tijd vraagt weer wat anders. Als directeur geldt geen ‘one size fits all’. Je moet als directeur steeds weer de inschatting maken wat er van je gevraagd wordt. De directeur die dat het beste kan, komt het verst. Wat dat betreft had Darwin ook een managementboek kunnen schrijven.

Wat voor soort directeur ben jij?
Ha! Dat moet je eigenlijk aan mijn collega’s vragen. Ik geef collega’s veel vrijheid. Per slot van rekening zijn ze allemaal beter in hun vak dan ik. Daarnaast probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar werk zo goed mogelijk kan doen. Ik verlies het doel van Horizon nooit uit het oog en pas als dat in gevaar komt, wordt ik directiever. Maar ik probeer iedereen vooral gemotiveerd en enthousiast te houden. Ik wil mensen uitdagen om iets nieuws te proberen. En als dat niet lukt, jammer dan, dan leren we ervan en gaan we weer verder.

En wat sprak jou het meeste aan in de functie als directeur van Horizon Flevoland?
Horizon is een nieuwe club met een nieuwe ambitie in een nieuwe provincie. Samen iets opbouwen, daar wilde ik graag bij horen en verantwoordelijk voor zijn.

Wat is het leukste en meest uitdagende aspect van directeur van Horizon zijn?
Als directeur heb ik een duidelijk toekomstbeeld waar ik naartoe wil. Dat kost tijd, maar ik vind het mooi om te zien als dat beeld werkelijkheid wordt. Dat is tegelijk het meest uitdagende: grote veranderingen gaan langzaam, en het is soms lastig om dat te accepteren en om je onderweg niet al te veel laten afleiden. John Lennon zei ooit: Life is what happens to you while you’re busy making other plans.. Als directeur moet ik opletten dat mij dat niet ook in mijn werk overkomt.

Je noemt John Lennon, wat zet(te) jij aan in de auto op weg naar huis vanaf kantoor?
In de auto doe ik twee dingen: ik bel veel. En ik luister naar podcasts: meestal politiek en geschiedenis. Vooral in Amerika worden de meest fantastische podcasts gemaakt: Serial, Slow Burn, American Scandal of The Daily van de New York Times. Maar ook in Nederland zijn hele interessante podcasts, zoals Boekestijn en De Wijk (BNR), Europa draait door en Vullings en Van der Wulp.

Je bent ook directeur bij andere organisaties geweest, zijn er verschillen tussen die functies en jouw huidige functie bij Horizon?
De Horizon organisatie is groter en ik ben hier ook de enige eindverantwoordelijke, dat is bij Horizon echt anders (en leuker) dan hiervoor. Twee andere directeursfuncties waren in het buitenland met een enorm groot werkgebied in meerdere landen. Dat is natuurlijk wel anders in Flevoland.

Horizon zet zich in om Flevolandse ondernemers te laten groeien. Wat hoop jij over 5 jaar te zien in ondernemend Flevoland?
Dat ondernemend Flevoland koploper is als het gaat om duurzame economische groei, en dat het ondernemings- en investeringsklimaat in Flevoland bij de beste hoort in Nederland. Meer concreet: Flevolandse bedrijven moeten voorop lopen in innovatie en export, en onze regio moet een van de populairste vestigingsplekken worden voor buitenlandse bedrijven.

Terug