Femke Rientsma van Fem Advocatuur is een advocaat gespecialiseerd in het ondernemersrecht en tevens de voorzitter van Win4All Economic Board Flevoland. Veel ondernemers hebben juridische vragen als gevolg van het coronavirus, en daarom is Femke 2 weken geleden een kosteloos telefonisch spreekuur gestart om deze vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.

Wij hebben haar gevraagd naar de meest gestelde vraag. “De vraag die ik in vele verschillende varianten krijg is toch wel: Ben ik verplicht contractuele afspraken na te komen en kan ik anderen verplichten om deze na te komen?”, aldus Femke. Het juridische antwoord hierop is kort en bondig. “Ja, deze moeten worden nagekomen – tenzij er contractuele dan wel wettelijke uitsluitingen van toepassing zijn”. Maar wat haar de afgelopen weken is opgevallen is dat wanneer ze doorvraagt naar het achterliggende verhaal, duidelijk wordt dat veel ondernemers hun zakelijke relaties graag goed willen houden.

Haar advies luidt daarom vaak dat het verstandig is naar een oplossing te zoeken die minder juridisch is maar meer gericht is op een oplossing waarbij beide partijen elkaar tegemoetkomen. “Het heeft in deze tijd geen zin een keihard juridisch standpunt in te nemen en daarmee het risico te lopen dat de relatie voorgoed kapot gaat. We hebben er allemaal belang bij dat wij straks als de crisis voorbij is, we nog steeds prettig met elkaar zaken kunnen doen. Gelukkig zijn ondernemers nu meer dan ooit bereidwillig om er samen op een billijke manier uit te komen zodat beide partijen kunnen blijven voortbestaan.”

Voor Femke houdt dit in dat ze op een rustige manier een veelal adviserende rol kan innemen. “Het is mooi om te zien hoe de huidige situatie ook in juridische zin de menselijkheid meer naar boven laat komen.”

Femke haar telefonische spreekuur is iedere werkdag van 10.00 tot 12.00 uur, klik hier voor meer informatie.

Terug