Vers geoogste groenten worden meestal gewassen voor ze naar de winkel gaan. De Flevolandse machinebouwer MCR Machinery ontwikkelde een machine die met minder water groenten schoner kan wassen, waarmee de producten bovendien ook minder snel bederven. Dankzij een kennisvoucher wordt deze machine nu verder ontwikkeld.

Met minder water toch schoner wassen. Het klinkt als een reclame, maar dat is precies wat MCR Machinery belooft te doen met zijn nieuwe groentenwassers met Undine-techniek. Kort gezegd wassen die machines akkerbouwgewassen – die na de oogst natuurlijk vol aarde en zand zitten – met een speciale techniek waarbij het water met luchtdruk in heel fijne druppels verneveld wordt. Zo wordt er veel minder water verbruikt.

Daarnaast komt het met een zekere druk op het gewas, precies zo uitgekiend dat het product zelf geen schade oploopt, maar wel schoon wordt. Schoner, zelfs, dan bij andere, gangbare technieken, want met de Undine-techniek blijven er minder micro-organismen op het product over waardoor de gewassen een langere houdbaarheid krijgen

Dankzij een kennisvoucher van Flevo Campus kon het bedrijf onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) inschakelen om zich breed te informeren over mogelijke effecten, kansen en risico’s van de technologie. Met deze kennis kan MCR Machinery beter onderbouwd keuzes maken om verdere ontwikkeling van de techniek te bewerkstelligen. Eigenaar Jan Pieter Reinoudt vertelt: ‘Wij specialiseren in technieken en machines die groenten en fruit schoon kunnen maken. Watergebruik beperken is daarbij enorm belangrijk, zowel qua duurzaamheid als kostenpost. Dus toen we over de Undine-technologie hoorden, die collega-machinebouwer IWC-International uit het nabije Emmeloord voor slachterijen ontwikkelde, zagen we kansen. Die techniek hebben we dus onder licensie overgenomen en toegepast op AGF.’

‘We zagen dat die techniek goed werkt, maar het is altijd fijn als dat geverifieerd kan worden door een onafhankelijke partij. Via Horizon Flevoland hoorden we over de mogelijkheid die een Flevo Campus kennisvoucher biedt en die stelde ons in staat om met de experts van Wageningen in contact te komen.’

Een hele batterij specialisten
De Undine technologie bestond al en wordt vooral toegepast in de vleesverwerkende industrie. MCR zag kansen om dezelfde technologie toe te passen op de oogst van vooral akkerbouwgewassen. Dankzij de kennisvoucher van Flevo Campus en Horizon Flevoland werd een team ‘post harvest’ specialisten van Wageningen University & Research onder leiding van Eelke Westra ingezet om te kijken hoe de techniek verder uitgerold zou kunnen worden en waar bottlenecks zouden kunnen zitten. ‘Bij zo’n nieuwe techniek weet je als machinebouwer nog niet wat je niet weet. Bij Wageningen University & Research hebben we specialisten op verschillende terreinen: watertechnologie, product fysiologie, microbiologen met een expertise in voedsel, food safety & hygiene experts… noem het maar op. Tijdens het vouchertraject voor MCR hebben we al die mensen bij elkaar gezet teneinde met zo’n breed perspectief naar de nog nieuwe technologie te kijken.’

Oosterwold: win-win
De machines van MCR worden wellicht geassocieerd met zeer grootschalige landbouw. Daar zijn ze ook zeker voor ontworpen, maar het Undine project wordt ook uitgerold bij het Almeerse stadslandbouwproject Oosterwold. Daar worden bewoners gevraagd een deel van hun grond in te zetten voor voedselproductie. Een sympathiek initiatief dat verkent of het mogelijk is om de functies van wonen en voedselproductie te combineren.

Maar het is ook een lastig concept: je zit al snel met relatief kleine hoeveelheden producten die toch zo groot zijn dat een bewoner ze nooit allemaal zelf kan opeten. Dus je wilt een markt ontwikkelen. En dan wil je dat de producten houdbaar en – liefst – schoon zijn. ‘MCR Machinery werkt daarom samen met het marktproject in Oosterwold’, legt Reinoudt uit. ‘Wij leren daar echt ontzettend veel van, want de bewoners telen allerlei soorten gewassen – zeer uiteenlopend, ook als het aankomt op kwaliteit. Bovendien kunnen wij met onze klanten in Oosterwold langsgaan om te laten zien hoe divers de machines in de praktijk kunnen werken. Tegelijkertijd is het voor de bewoners echt een game changer om de beschikking te hebben over dit soort professionele machines.’

Ben je een ondernemer uit Flevoland met een innovatief idee om het voedselsysteem te verduurzamen, maar loop je aan tegen de grenzen van je eigen onderzoekscapaciteiten? Vraag dan een voucher voor onderzoek en innovatie aan! Kijk op de website van Flevo Campus of neem contact op met Ronald Talen voor meer informatie.

Terug