Te weinig Flevolandse bedrijven maken gebruik van de financiƫle ondersteuning die ze kunnen krijgen. Dat zegt de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, die de economie in de provincie wil laten groeien. Horizon doelt op het Proof of Concept Fonds dat is ingesteld voor bedrijven die een nieuw product willen testen.

Omdat financiering in die onzekere fase vaak lastig is, kunnen bedrijven per bedrijf maximaal vier ton lenen. Hoewel het fonds al sinds het najaar van 2018 bestaat, hebben nog maar 13 ondernemers een lening afgesloten.

Geen duidelijke verklaring
Horizon, die het fonds beheert, heeft geen duidelijke verklaring waarom de belangstelling achter blijft bij de verwachting. De coronacrisis speelt waarschijnlijk een rol, maar de bedrijven weten het fonds mogelijk ook niet te vinden. Een extern deskundige gaat onderzoeken op welke manier er beter gebruik kan worden gemaakt van het geld dat op de plank ligt.

In totaal zit er 13,3 miljoen euro in het Proof of Concept Fonds. Daarvan is tot nu toe 4,5 miljoen naar het bedrijfsleven gegaan, en dat betekent dat er de komende twee jaar nog 8,5 miljoen uitgeleend kan worden.

Nog meer fondsen voor bedrijven
Horizon beheert overigens nog meer fondsen in Flevoland, zoals het Technofonds, bedoeld voor technische innovatie. Ook in dit fonds is nog geld beschikbaar, namelijk 2 miljoen. Flevolandse ondernemers weten wel goed de Corona-Overbruggingslening te vinden. Die pot is bijna leeg.

Bron: Omroep Flevoland

Terug