Vanaf 1 januari 2021 zullen er ingrijpende veranderingen plaatsvinden voor ondernemers die een handelsrelatie hebben met het Verenigd Koninkrijk. Om ondernemers te ondersteunen in hun laatste voorbereidingen vond er vandaag een webinar plaats, georganiseerd door regionale ontwikkelingsmaatschappijen Impuls Zeeland en Horizon Flevoland.

‘Op dit moment is er nog ongelofelijk veel onzekerheid over de uitkomsten van de Brexit onderhandelingen, deal or no deal. Maar wat in ieder geval zeker is, is dat we allemaal geraakt gaan worden door de Brexit. Vanuit de overheid is onze urgente oproep; laat je adviseren, doe een Brexit check en be prepared’, aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Ervaring Flevolandse ondernemer
Peter Eversdijk, eigenaar van de EverBake Group uit Dronten, vertelde tijdens de webinar over zijn ervaringen met de handel met het Verenigd Koninkrijk en zijn voorbereidingen op de Brexit. Hij maakt zich het meeste zorgen om de transportatie en levertijden. De Everbake Group had tot 2018 een verkoopkantoor in Leeds, die als gevolg van de onzekerheid rondom de Brexit gesloten is. Naast bakkerijproducten, zoals bakplaten, broodkoppels en ovenwagens, biedt de organisatie ook het coaten en hercoaten van de producten aan. Bij het hercoaten komen de producten volgens een schema terug naar Nederland. Door de Brexit zullen de, nu nog onbekende, in- en uitvoerkosten voor deze dienst waarschijnlijk fors oplopen.

Nederlandse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk
Lieke Conijn, startup en scale-up liaison bij de Nederlandse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk, gaf aan dat het bezoeken van klanten of leveranciers in het Verenigd Koninkrijk door Nederlandse bedrijven weinig hinder zal ondervinden. Een monteur voor een landbouwmachine kan bijvoorbeeld het land gewoon in en uit reizen om werk namens een Nederlandse bedrijf uit te voeren, zonder dat hier een visum voor nodig is. Voor de nieuwe regels omtrent het werken in het Verenigd Koninkrijk moet men rekening houden met het UK’s Points Based Immigration System.¬†Daarnaast benadrukte ze dat het belangrijk is om een UK Economic Operators Registration & Identification (EORI) nummer en een Brits BTW (VAT) nummer aan te vragen als een bedrijf zelf goederen invoert naar het Verenigd Koninkrijk.

Conclusie
Uit de webinar kan geconcludeerd worden dat ondernemers zich vooral zorgen maken om de onzekerheid die er is ontstaan en de extra kosten voor het versturen van kleinere ladingen. Het onderwerp ‘spare parts’ kwam een aantal keer naar voren als vraagstuk, als het vervangen van onderdelen straks langer gaat duren en meer gaat kosten dreigen Nederlandse ondernemers hun concurrerende positie op de markt te verliezen.

Het advies van Eric Hanson, projectmanager International Trade bij Horizon Flevoland, luidt: ‘Check alles nog een laatste keer en haal diep adem. Met een beetje geduld en een goede wil kom je al een heel eind bij internationale handel.’

 Heb je nog vragen of heb je ondersteuning nodig bij jouw voorbereiding voor de Brexit? Neem dan vooral contact op met Horizon Flevoland, zij staan klaar om jou ondersteuning en advies te geven over hoe jouw bedrijf het beste met de gevolgen van de Brexit om kan gaan.

Terug