‘Na twee jaar stilzitten, werd het voor de afdeling International ook eindelijk weer tijd om op pad te gaan! We hebben een aantal toonaangevende vakbeurzen in Duitsland bezocht, elk met hun eigen doel. Duitsland is als buurland een van de belangrijkste focusgebieden voor Flevolandse ondernemers en daarom is het goed om op de hoogte te zijn van wat er hier speelt en hoe dit aansluit op het bedrijfsleven.

Van 5 tot en met 7 april 2022 vond de Fruit Logistica plaats in Berlijn. Hier hebben we een bezoek aan gebracht om de sector beter te leren kennen. Een twintigtal Flevolandse bedrijven, welke we bijna allemaal hebben gesproken, exposeerde op deze beurs; stuk voor stuk enthousiaste ondernemers. Het was goed om iedereen te spreken en te zien hoe Flevoland hier prominent vertegenwoordigd was.

Eind april stond de Anuga Foodtec op het programma, van 26 tot en met 29 april in Keulen. Dit is de vakbeurs voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ook hier zijn we naartoe gegaan om de sector beter te leren kennen en vooral om te zien wat er aanwezig is, wat we hiervan in Flevoland al hebben, wat we nog nodig hebben en hoe we hiermee de Flevolandse ondernemers verder kunnen helpen. Vol inspiratie zijn we teruggekeerd naar Lelystad en er wordt nu gewerkt aan verschillende samenwerkingsverbanden, waaronder een verpakkingscluster. Sinds januari 2022 is Horizon trots partner van het Enterprise Europe Network (EEN), het grootste mkb ondersteuningsnetwerk ter wereld van 600 partnerorganisaties verdeeld over 70 landen. EEN Nederland bestaat uit de RVO, vier noordelijke partners en zeven regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Op de beurs werd een B2B matchmaking event georganiseerd door EEN, dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met mogelijke samenwerkingspartners. Onderdeel van het beursbezoek was kennismaken met de organiserende Duitse partners en ontdekken hoe een dergelijk matchmaking event reilt en zeilt.

Tot slot zijn we afgereisd naar de Hannover Messe, die plaatsvond van 30 mei tot en met 2 juni in Hannover. Op deze beurs waren we aanwezig als exposant van het Holland Paviljoen, onder andere georganiseerd door FME en Koninklijke Metaalunie. De Hannover Messe is de grootste technologische industriebeurs ter wereld en ook hier hebben we gekeken naar wat deze techbeurs te bieden heeft qua innovaties en hoe dit aansluit op het Flevolandse bedrijfsleven. Dit was de enige beurs waar Flevoland nog niet exposeert, deze factfinding trip had daarom als doel om te onderzoeken of het een interessante beurs is. En dat is het zeker! Flevoland kan hier een mooie plek innemen en voor de 2023 editie gaan we kijken naar een collectieve beursinzending. Het waren inspirerende, nuttige en succesvolle dagen voor Horizon, we hebben Flevoland goed op de “industrie”-kaart mogen zetten en we hebben bestaande én nieuwe relaties gesproken. Ook op deze beurs werd een B2B matchmaking georganiseerd door EEN, dit keer door een andere Duitse partner waarmee we tijdens de beurs ook hebben kennisgemaakt.

There is so much more to come! Op 7 en 8 september ga je Horizon zien op de PotatoEurope in Rittergut Bockerode in de buurt van Hannover. Want wij, als regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, kunnen natuurlijk niet ontbreken op dé aardappelbeurs. We hopen je daar te ontmoeten!’

Ellen Wermink
Assistent Projectmanager International

Terug