Overhandiging eindrapport project Duurzaam Bokjesvlees

Commissaris van de Koning, Leen Verbeek en Gedeputeerde Economische Zaken Jan Nico Appelman, ontvingen vandaag het eindrapport van het POP3 project Duurzaam Bokjesvlees Flevoland van Karin Senf, senior projectleider Horizon Flevoland.

Het verhaal van de geitenbok is niet het meest vrolijke verhaal, maar wel een verhaal dat verteld moet worden. In 2018 is er aan Horizon Flevoland een POP3 subsidie voor het project toegekend. Samen met verschillende geitenhouders, een horecaslager, veevoederfabrikant en Aeres Hogeschool werkten zij aan de afzet van bokkenvlees op de markt via horecaslagers t.b.v. restaurants.

In Flevoland is de afgelopen twee jaar geprobeerd een kleinschalige, rendabele en duurzame keten voor geitenbokkenvlees te ontwikkelen. Binnen het project is er voor gekozen om de bokken op een goede manier te fokken, waarbij kwaliteit van het bokkenvlees centraal stond. Hiermee is een basis gelegd voor verdere duurzame groei. De afgelopen jaren is de Nederlandse consument meer geitenmelk en geitenkaas gaan consumeren waardoor de sector groeit en er ook meer bokken worden geboren. Deze bokken worden gebruikt voor dierenvoeding of worden vernietigd. Wij vinden dat de bok zijn waarde terug moet krijgen. Geen verspilling en inkomsten voor de boer die er nu geld op moet toeleggen.

In ons eindrapport wordt de lezer meegenomen in de ervaringen van de partners in het project. De markt voor bokkenvlees is in Nederland klein, maar toch zijn er kansen. Hopelijk krijgen de betrokken boeren in Flevoland de kans om de afzet van het bokkenvlees rendabel te maken.

Tijdens het bezoek hebben Leen Verbeek en Jan Nico Appelman een gerecht met bokkenvlees geproefd, dat met smaak hebben opgegeten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Karin Senf via telefoonnummer 0620209613. Mocht u bokkenvlees of het eindrapport willen bestellen dan kunt u mailen naar karin@horizonflevoland.nl

Terug