De aanvragen voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) blijven binnenstromen. Vanaf 29 april hebben 1.507 startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers een aanvraag gedaan voor een COL. Deze bedrijven vragen in totaal € 540 miljoen aan. Inmiddels zijn 311 aanvragen goedgekeurd voor ruim €100 miljoen. Circa 50% van de aanvragen is nog in behandeling.

Het kabinet maakte woensdag 20 mei bekend dat er in aanvulling op een eerdere tranche van € 100 miljoen nog eens € 150 miljoen beschikbaar komt voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. Gezien de grote hoeveelheid aanvragen is hier grote behoefte aan. Bedrijven kunnen via de COL een aanvraag vanaf € 50.000,- indienen en gebruik maken van gunstige voorwaarden. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen verstrekken de leningen.

Tot nu toe heeft Horizon Flevoland 17 aanvragen van Flevolandse startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers ontvangen voor een totaal bedrag van €9 miljoen euro.

Uxem, een Lelystads bedrijf dat flexibel schuim produceert, ontving als een van de eerste Flevolandse ondernemingen de COL. ‘Deze regeling stelt ons vooral in staat om door de eerste paar maanden, waarin het echt heel zwaar is, heen te komen. Als innovatief mkb moeten wij door innoveren en investeren om het te overleven, en die paar maanden overbrugging daar is deze regeling voor’, aldus Suzanne Berghuis van Uxem.

T-Soles uit Almere ontving ook een COL. ‘Als gevolg van COVID-19 zijn beoogde partijen voor vervolgfinanciering terughoudender geworden, hierdoor zou de doorontwikkeling van ons product, een systeem voor innovatieve steunzolen voor elke schoen, geremd worden. Voor ons als startup, is stilstaan geen optie en te kostbaar. Wij zijn dan ook ontzettend blij dat de COL ons de mogelijkheid biedt om door te blijven ontwikkelen,’ aldus Caroline van Heijkamp van T-Soles.

Meer informatie over de COL-aanvragen tot nu toe
Bijna driekwart van de totale aanvragen is voor kleinere tickets tot € 250.000,-. Maar de 23% scale-ups die een COL-aanvraag hebben gedaan zijn wel goed voor circa de helft van het totaal gevraagde bedrag van € 540 miljoen. Alle aanvragers tezamen vertegenwoordigen meer dan 15.000 banen.

Ruim een derde van de innovatieve bedrijven die een aanvraag heeft gedaan is actief op het gebied van softtech (platform, SaaS, AI), maar er zijn ook veel aanvragen vanuit medtech, life sciences, cleantech en hightech.

Over COL
De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en TechLeap.nl met ook nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van EZK verstrekken de ROM’s overbruggingsleningen tussen de € 50.000,- en € 2 miljoen.

Klik hier voor het dashboard met cijfers

Terug