Vandaag is het wereldwaterdag, in 1992 uitgeroepen door de Verenigde Naties om de mondiale waterproblematiek aan een breed publiek kenbaar te maken. Gelukkig iets waar wij in Nederland, deltaland bij uitstek geen last van hebben. Toch?

Vorige week organiseerden wij samen met LTO Noord een bijeenkomst om samen met ondernemers in gesprek te gaan over waterbeschikbaarheid in Flevoland. Conclusie: in de (zeer) nabije toekomst krijgen we al te maken met beperkingen! De toevoer van water uit verschillende rivieren neemt af, zomers worden droger, we hebben te maken met verzilting en de vraag naar water neemt toe. De kans is dus groot dat Flevolandse boeren met flinke uitdagingen te maken zullen krijgen als het gaat over de beschikbaarheid van oppervlakte- en grondwater voor hun oogst.

Daarnaast blijkt sinds enkele maanden dat het verkrijgen van een reguliere drinkwateraansluiting voor bedrijven die zich willen vestigen in Flevoland of hier willen uitbreiden ook niet altijd even makkelijk is. Tenminste, niet als je meer dan 4 m3 water per uur nodig hebt, iets wat in de voedselverwerkende industrie al snel het geval is. Wij vinden het daarom belangrijk om samen met ondernemers in gesprek te gaan, passende technologische en innovatieve oplossingen te vinden en te kijken waar deze getest en toegepast kunnen worden. Met aandacht voor zowel de lange als de kortere termijn.

Het belangrijkste is dat we allemaal zo zuinig mogelijk omgaan met ons water. Denk eens na over waar jij water kunt besparen en welke alternatieven of mogelijkheden er zijn als er geen of minder water beschikbaar is. Denk jij een deel van de oplossing  te hebben of een goed alternatief? Dan gaat Remco graag met jou in gesprek!

Terug