Drie Flevolandse bedrijven , Tromp Aquafarming, Aqua Grow en Algaspring en Aeres Hogeschool hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een nieuwe, zilte circulaire viskwekerij, op basis van de teelt van zalm.

Dit is een (gesloten) systeem waar zowel vissen als groenten op water worden gekweekt en geteeld. In het onderzoek werd uitgezocht welke groenten/kruiden diverse zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen mogelijk een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem.

Uit de resultaten zijn een viertal planten naar voren gekomen die uitstekend kiemden, namelijk Nieuw-Zeelandse Spinazie, IJskruid, Zeebietjes en Hertshoornweegbree. De planten zijn overgezet in bakken met diverse zoutgehaltes, waar uiteindelijk een optimaal zoutgehalte naar voren kwam voor commerciële doorontwikkeling. Dit biedt kansen voor een nieuwe duurzame ontwikkeling waarbij het Flevolandse, brakke grondwater goed gebruikt kan worden, in plaats van dat het een bedreiging is voor de huidige vollegrondsteelten.

Voor verder onderzoek wordt de verbinding gezocht met het Flevolandse programma ‘Landbouw Meerdere Smaken’.

Het project is tot stand gekomen met de kennisvoucher van de Flevocampus. Wil je meer weten kijk dan eens hier of wil je zelf weten of jouw project in aanmerking komt voor een kennisvoucher? Neem dan contact op met Karin Senf; projectleider Horizon Flevoland voor de Flevo Campus. Zij is te bereiken onder telefoonnummer  06-20209613 of via e-mail karin@horizonflevoland.nl

www.flevocampus.nl

Terug